ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΜΠΕΤΤΥ ΔΡΑΜΙΣΙΩΤΗ

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1976. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) το 1997.  Έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού ενώ από το 2002 είναι μόνιμο μέλος της ομάδας Sinequanon. Από το 1998 μέχρι σήμερα διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες, (Σχολή “Χιλλ”, “Χαμόγελο του Παιδιού”, Κέντρο Μελέτης Χορού “Ισιδώρα Ραϋμόνδου Ντάνκαν”Κ.Θ.Β.Ε, Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μάνου“, “Fix Dance Studio“, “Χοροκίνηση“, “Κρατήρας“, “DAN.C.CE”, “Baile de Barrio” κ.ά.). Παράλληλα, εργάζεται στο θέατρο ως κινησιολόγος έχοντας συνεργαστεί με τους Σ. Χατζάκη, Α. Αζά, Στ. Φασουλή, Α. Ρήγα κ.ά., ενώ από το 2008 συνεργάζεται μόνιμα με τη Ρούλα Πατεράκη. Το 2013 ιδρύει  την Ανώτερη Ιδιωτική Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ“.

ΕΛΕΝΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ). Έχει συνεργαστεί με το χοροθέατρο “ΟΚΤΑΝΑ”, του Κωνσταντίνου Ρήγου, την “ΟΜΑΔΑ ΕΔΑΦΟΥΣ”, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο του Νότου κ.ά. Έχει διδάξει μπαλέτο στη “Χοροκίνηση”, στη σχολή χορού Μιχάλη Ναλμπάντη “Fix Dance Studio”, στο studio χορού “Baile de Barrio” και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή “Ραλλού Μάνου”.

ΕΛΙΖΑΒΕΤΑ ΜΠΑΣΟΒΑ

Η Ελισαβέτα Μπάσοβα γεννήθηκε στη Μόσχα και σπούδασε χορό στην Ακαδημία Κλασικού Μπαλέτου Vaganova Αγίας Πετρούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1988. Την περίοδο 1990-1997 έζησε και εργάστηκε στη Γαλλία ως δασκάλα και χορεύτρια. Εκεί συνεργάστηκε με χορογράφους όπως ο Αντρέι Γκλεγκόλσκι, η Νάταλι Αντάν και η Ιρίνα Γκρζέβινα.  Το 1994 κέρδισε το βραβείο καλύτερης χορεύτριας στον διεθνή διαγωνισμό “Prix Volinin”.  Την περίοδο 1997-2002 σπούδασε χορογραφία και διδασκαλία χορού στο Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης Γίτις (Gitis) της Μόσχας, από όπου αποφοίτησε με  Άριστα.  Από το 2003 ζει μόνιμα στην Ελλάδα διδάσκοντας σε σχολές χορού και στους σπουδαστές της Θεατρικής Σχολής Βεάκη. Το διάστημα 2008-2014 δίδαξε κλασικό μπαλέτο, ανάλυση μπαλέτου και ρεπερτόριο στους σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με τη σχολή παρουσίασε πολυάριθμες χορογραφίες με τους μαθητές της. Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις κλασικού μπαλέτου του Αμερικανικού Κολλεγίου (Deree) ως βοηθός χορογράφου και χορεύτρια. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στην επιμέλεια της χορογραφίας και της κίνησης στο θέατρο Τέχνης και στο θέατρο Δίπυλον.  Συνεργάζεται με σχολές της Αθήνας και της Κύπρου, όπου συχνά παραδίδει σεμινάρια κλασικού μπαλέτου και ρεπερτορίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.  Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.). Έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές ομάδες (“Ομάδα Εδάφους” του Δ. Παπαϊωάννου, “Χορικά” της Ζουζούς Νικολούδη, “Sinequanon“, Αποστολία Παπαδαμάκη κ.ά.) και έχει χορέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Από το 2005 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

ΚΙΚΗ ΜΠΑΚΑ

Αποφοίτησε το 1992 από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης με άριστα. Με υποτροφία του ιδρύματος Κούλας Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη για ένα χρόνο, μελετώντας σύγχρονες τεχνικές χορού-Alexander Technique, contact improvisation, release technique. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού “SINE QUA NON”, με την οποία συνεργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος από το 1992. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και κίνηση σε ερασιτέχνες, παιδιά, επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη χρήση του σώματος μελετώντας την ανατομία του. Ασχολείται με το θέατρο ως χορογράφος – κινησιολόγος.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, στο Merce Cunningham Dance Studios. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια Contact Improvisation και Release Techniques με τους K.J. Holmes, Jeremy Nelson, Daniel Lepkoff, Sarah Pearsons, Sarah Rudner κ.ά.
Το 1987 με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ίδρυσαν την Ομάδα Εδάφους, από την οποία αποχώρησε το 2001. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης χορεύτριας για το σόλο «Σκαλοπάτια», από την παράσταση Ανθρώπινη δίψα.
Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο «Κούλα Πράτσικα» του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου για την επιμέλεια κίνησης στην παράσταση Motortown (Θέατρο του Νέου Κόσμου).
Έχει συνεργαστεί με διάφορες χορευτικές ομάδες: Sine Qua Non, Ανάλια, Χορικά της Ζ. Νικολούδη, amorphy.org  κ.ά.
Σαν χορογράφος έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Μέγαρο Μουσικής, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο Εμπρός, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.
Ήταν μέλος της Δημιουργικής Ομάδας των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Στο δρόμο μου, Ένας άγγελος της Μ. Ευσταθιάδη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2002), Λίγο πριν ( ) Λίγο μετά, (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για την «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006) και Κανίβαλοι με τη δική της ομάδα Ύψιλον (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2009).

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΙΑΜΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του Ιδρύματος Κούλας Πράτσικα συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε μαθήματα release technique και αυτοσχεδιασμού. Έχει χορέψει με τις ομάδες, “ΤΑ ΜΗΛΑ”, “ΧΟΡΙΚΑ”, “14η Μέρα”, “ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ”, “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ”, “ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ”, Πέρσα Σταματοπούλου” “QUASI STELLAR”, “GRIFON”, “ΟΜΑΔΑ ΕΔΑΦΟΥΣ”, “ΑΜΟRPHY.ORG”, “BLITZ”, “LEMURIUS”, “SINE QUA NON”. Στο θέατρο έχει συνυπογράψει τη σκηνοθεσία στα έργα “Μάκβεθ” του Σαίξπηρ και “Μανδραγόρας” του Ν. Μακιαβέλι, στο θέατρο του Νέου Κόσμου και η “Γυναίκα που Κάθεται”, του Δ. Καρατζά. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί σε σκηνοθεσίες των Θ. Αμπαζή, Ο. Λαζαρίδου, Α. Τομπούλη, Β. Θεοδωρόπουλου, Τάσου Μπαντή, Γ. Γάλλου, Π. Δεντάκη, Α. Ξάφη, Β. Μαυρογεωργίου, Η. Χιώτη, Blitz, Σ. Βγενοπούλου, Δ. Καραντζά.

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) και από το Τ.Ε.Φ.Α.Α του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Ως υπότροφος του Ιδρύματος “Α. Ωνάση” συμμετείχε στο πρόγραμμα danceweb του Φεστιβάλ Impulstanz το 2005. Έχει συνεργαστεί με τους Κωνσταντίνο Ρήγο (χοροθέατρο “Οκτάνα”), Γιάννη Σκουρλέτη (“bijoux de kant”), Αγγελική Στελλάτου, Jan Fabre, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Αποστολία Παπαδαμάκη (“Quasistellar”), Αντώνη Φωνιαδάκη, Ayelen Parolines, Γιώργο Σαχίνη, Σταύρο Τσακίρη, Μαρία Γοργία, Ιωάννα Πορτόλου (“Griffon”), Πέρσα Σταματοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστα Τσιούκα, κ.ά.  Επίσης έχει παρουσιάσει τέσσερις δικές του δουλειές (“Serenity square” με τη Γεωργία Βαρδαρού, “Hound dogs” με τον Γιάννη Νικολαϊδη και “Snail solo” με τη μουσικό Μυρτώ Δούμα). Πρόσφατα συνδημιούργησαν με τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη το σόλο “You can not have me” και με την Ιωάννα Τουμπακάρη το τρίο “Ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δύο ο καθένας”.  Από το 2008 διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε χορευτές και ηθοποιούς.

ΣΙΛΙΑ ΡΟΥΚΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1998 αποφοιτά από την “Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου” και από το 1999 έως το 2005 συνεργάζεται ως χορεύτρια με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε παραστάσεις του Ισίδωρου Σιδέρη, της Μάρως Γρηγορίου, του Γιάννη Μπαγουρδή και άλλων χορογράφων ενώ τελεί βοηθός του χορογράφου Κυριάκου Κοσμίδη σε show στην τηλεόραση και σε θεατρικές παραστάσεις. Την ίδια περίοδο παρακολουθεί σεμινάρια μπαλέτου και musical jazz στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2004 μέχρι και σήμερα διδάσκει μπαλέτο, pointes και musical jazz σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού όπως η “Χοροκίνηση”, το “Modulor Dance Space”, η σχολή της P.M.T.P και το “Studio Fix”. Από το 2013, διδάσκει μπαλέτο και pointes στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ“.

ΛΥΔΙΑ ΚΑΓΙΟΥ

Γεννήθηκε στα Τίρανα. Το 1990 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορού με Άριστα. Στα 18 της χρόνια προσλαμβάνεται στο Θέατρο της Όπερας και του Μπαλέτου (ΤΟΒ) και μέσα σε 8 μήνες παίρνει το βαθμό Σολίστ. Έχει πάρει μέρος σε κλασικές παραγωγές όπως Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Κάρμεν, Καρυοθραύστης και άλλες σύγχρονες παραγωγές.  Συνεργάζεται με τη χοροθεατρική ομάδα “Χορορροές” της Σοφίας Σπυράτου, στις παραστάσεις “Βουή του Μύθου”, ” Τραπέζι” και “Βάκχες” με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο Κρήτης και στο εξωτερικό, στη Σόφια (Βουλγαρία), Σκόπια, Μοναστήρι, Οχρίδα (F.Y.R.O.M.), Τίραννα (Αλβανία) κ.λπ.  Είναι απόφοιτη του τμήματος Φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Αθήνας.   Διπλωματούχος της Ανώτατης Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.  Έχει πάρει μέρος στην παράσταση Σταχτοπούτα του Ρενάτο Τζανέλλα ως Flower greetings.

ΚΙΚΗ ΚΑΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) και αποφοίτησε από τη σχολή “Ραλλού Μάνου“, μουσική (πιάνο και θεωρητικά) στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη σχολή υποκριτικής Λυκούργου Σταυράκου. Δίδαξε ρυθμική (από το 1979) στα “Εκπαιδευτήρια Χουρδάκη”, στη “Σχολή Ζηρίδη” και στη “Σχολή Μωραΐτη”.  Υπήρξε καθηγήτρια Μουσικοκινητικής Αγωγής στο τμήμα Βρεφονηπιοκομίας στα Τ.Ε.Ι της Αθήνας και στη μετεκπαίδευση των Νηπιαγωγών της Μαρασλείου Ακαδημίας. Επίσης, δίδαξε ρυθμική επί 25 χρόνια στα επαγγελματικά τμήματα των σχολών χορού της “Ραλλού Μάνου”, “Δ. Γρηγοριάδου”, “Σ. Κατσούλη” καθώς και στο τμήμα χορού του “Southeastern University”.  Τέλος, συμμετείχε στην επιτροπή του ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για την απονομή των υποτροφιών χορού. Σήμερα διδάσκει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ”.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΣ

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1981. Σπούδασε Επικοινωνία και Επιχειρησιακή Έρευνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου, πάνω στην Καλλιτεχνική Διαχείριση και Παραγωγή. Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στον εκδοτικό τομέα με κύρια απασχόληση το Φεστιβάλ Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης “Dancetheater” και “Dancepress”, όπου δημοσιεύει απόψεις/κριτικά δοκίμια πάνω στην αισθητική του Χορού και τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.   Το καλοκαίρι του 2013 συμμετείχε ως σύμβουλος δραματουργίας στην παράσταση της ομάδας χορού ΜΕΤΑΝΕΙΡΑ “Ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δύο ο καθένας”, βασισμένη σε ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

O Γιώργος Πατεράκης σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών απ΄όπου και πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και πρώτο  βραβείο. Παράλληλα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γ.Α Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy του Λονδίνου στην τάξη του Philip Fowke και με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στην Ακαδημία F.Liszt, στη Βουδαπέστη, στη τάξη του Kornel Zempleni. Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 2000 ακολούθησε αποκλειστικά σολιστική σταδιοδρομία δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ, συμπράττοντας με διάφορες ορχήστρες για κοντσέρτα και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,συνεργαζόμενος σε έργα μουσικής δωματίου, ηχογραφώντας για το Γ΄Πρόγραμμα της ΕΡΤ κλπ. Δίδασκε τακτικά πιάνο σε διάφορα ωδεία από το 1989 έως το 2008(Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, Athenaeum, Κλασικό Ωδείο κλπ.) ενώ σήμερα παραδίδει μαθήματα μόνον σεμιναριακού τύπου.

Σήμερα ασχολείται ενεργά με την πρωτότυπη δημιουργία επάνω σε θεματικά projects για το String Theory Ensemble, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

ΖΩΗ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έλαβε πτυχίο καθηγήτριας σύγχρονου χορού από την ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου το 1982. Δίδαξε ρυθμική, κλασικό και σύγχρονο χορό ως αποκλειστική υπεύθυνη των χορευτικών και σχολικών εκδηλώσεων σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σχολές χορού και στο Μουσικό γυμνάσιο Παλλήνης. Συμμετείχε σαν χορεύτρια  και έχει χορογραφήσει  για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Από το 1996 έως σήμερα είναι εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας στο  τμήμα Προσχολικής Αγωγής στο μάθημα της Μουσικοκινητικής Αγωγής.

Το 1992 ήταν ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε διαχειρίστρια της «ΑΝΙΜΑ – SOMA, στην κίνηση του χορού», εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει στόχο την δημιουργία χορευτικού αρχείου στην Ελλάδα, καθώς και την προώθηση της τέχνης του χορού.

Το 1997 πήρε ειδικότητα χοροθεραπεύτριας με την France Schott Billmann (Καθηγήτρια Ψυχολογίας Paris IV,V, ψυχαναλύτρια, χοροθεραπεύτρια, πρόεδρο της A.D.E.P. και A.E.D.T).  Συνεργάστηκε με την «Εύξεινη Πόλη» σε προγράμματα κατάρτισης και επανένταξης στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ως σύμβουλος και χοροθεραπεύτρια το διάστημα 1999-2004. Από το 1998 διδάσκει σύνδεση ψυχανάλυσης και χοροθεραπείας με την πρωτόγονη έκφραση στο μεταπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώνει η Ένωση χοροθεραπευτών Ελλάδας (full member της Ευρωπαικής Ένωσης χοροθεραπευτών), της οποίας είναι πρόεδρος από το 2016.

Το διάστημα 1998 -1999 παρακολούθησε  ετήσιο σεμινάριο στο Ανοιχτό ψυχοθεραπευτικό κέντρο Γ. Τσέγκου. “εισαγωγή στην ομαδική δυναμική και την ομαδική ψυχοθεραπεία ”.

Την περίοδο 1998-2002 έκανε την ειδίκευσή της στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία  στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (Χ. Κατάκη).

Εργάζεται ατομικά σαν ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος.

Ενδιαφέρεται και παρακολουθεί ενεργά την Λακανική ψυχανάλυση.

Παραδίδει σεμινάρια σε βρεφονηπιοκόμους και εκπαιδευτικούς σε σχέση με την αναμόρφωση της παιδαγωγικής πράξης μέσω της ένταξης του χορού στην εκπαίδευση.

Το 2015 συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως ειδική επιστήμων στην συγγραφή και την αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων σπουδών και των οδηγών σπουδών για τον εκπαιδευτικό στην κατεύθυνση χορού των Γενικών Καλλιτεχνικών Λυκείων.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΕΓΔΙΤΣΑΣ

Διδάχτηκε τους παραδοσιακούς χορούς στη Δόρα Στράτου. Διδάσκει από το 2000, κυρίως στους πολυχώρους “ΚΡΑΤΗΡΑΣ” και “Baumstrasse”. Σεμιναριακά στο “ΣΧΕΔΙΟ ΝΗΣΟΛΟΓΙΟ” στα νησιά των Κυκλάδων, μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος κ.ά.  Συνεργάστηκε διδάσκοντας παραδοσιακή κινησιολογία με θεατρικές και χορευτικές ομάδες (π.χ “Sine qua non”, Βάκχες – Σωτήρης Χατζάκης, Ανακατωσάρια Γρεβενών – Τζένη Αργυρίου, Βάκχες – Μάρθα Φριντζήλα, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Δρόμος