ΑΡΧΕΙΟ

 

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ LUCHINDA CHILDS.

Εισηγητής ΤY BOOMERSHINE

O Ty Boomershine έχει διδάξει σε ομάδες χορού όπως οι Dansgroep Amsterdam, Dance Works Rotterdam, Emio Greco | PC, Krisztina de Chatel, Kamea Dance Company, Lucinda Childs Dance, Virgilio Sieni, Introdans καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακαδημίες και φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, παρέδωσε σεμινάρια και master classes στις ομάδες DanceOn Ensemble, του Emio Greco και της Lucinda Childs, ενώ με την τελευταία συνεργάζεται και ως βοηθός χορογράφου, αναλαμβάνοντας τη διδασκαλία ρεπερτορίου και την αναβίωση των έργων της χορογράφου σε Ευρώπη και Αμερική.
Στη δουλειά του ενσωματώνει στοιχεία από διαφορετικούς χορογράφους (Κάννινγχαμ, Τσάιλντς, Σιένι, Γκρέκο) προκειμένου να πετύχει μια συνειδητή σωματική ουδετερότητα, χρήσιμη στην εναλλαγή προσεγγίσεων στην κίνηση. Το μάθημα επικεντρώνεται στην ρυθμική, χωρική και σωματική ακρίβεια, ενισχύοντας τόσο την διανοητική όσο και την πρακτική πλευρά στην αναζήτηση της λεπτόμερειας στην κίνηση. Στη διάρκεια του μαθήματος ο χορευτής εξοικειώνεται με όλες τις κατευθύνσεις στον χώρο –δεν υπάρχει μονομετωπική προσέγγιση-, ενώ εστιάζει στην κίνηση που απορρέει από το κέντρο του σώματος, ώστε τα άκρα να αποκτήσουν μια πιο ελεύθερη κι ανεξάρτητη λειτουργία. Σκοπός είναι ο χορευτής να αποκτήσει μια αίσθηση καλύτερου συντονισμού με αποτέλεσμα οι ποικίλες σωματικές δράσεις να μην παρεμποδίζουν η μία την άλλη.
Στο σεμινάριο αυτό ο Ty θα επικεντρωθεί στη διδασκαλία ενός από τα πρώτα έργα της Λουσίντα Τσάιλντς,Interior Drama. Ερμηνευμένο χωρίς μουσική επένδυση, το κομμάτι αυτό αποτελεί πρόκληση για τους χορευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή αίσθηση «ακοής» και συντονισμού των δράσεων. Διαυγής αντίληψη του χώρου, κατευθύνσεις, σωματική αντοχή, όλα τίθενται σε δοκιμασία σ’ αυτό το δυναμικό και εμβληματικό έργο του 1977. Αρχικά χορογραφημένο για 5 χορευτές, το έργο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικό αριθμό μαθητών. Τέλος, μέσω της διδασκαλίας του έργου αυτού οι χορευτές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη μέθοδο της «χορευτικής παρτιτούρας» της Λουσίντα Τσάιλντς.


MAIOΣ 2016

9/05-11/05   INMA RUBIO TOMAS

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Inma Rubio Tomas είναι χορεύτρια και χορογράφος. Αποφοίτησε από το Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής και Χορού της Βαλένθια (Ισπανία) και συνέχισε τις σπουδές της στο αντίστοιχο Κονσερβατόριο της Χάγης (Ολλανδία). Έχει χορέψει σε καταξιωμένες ομάδες του εξωτερικού όπως οι: Scapino Ballet Rotterdam (1991-2001), MD Kollektiv Koln (2012-2015), CocoonDance Bonn (2007-2015), The Forsythe Company (2008-2015). Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με πλήθος ομάδων, οργανισμών και φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία τα: The Ballet of Flanders, Choreographic Institut of New York, New York City Ballet, The American Ballet School , Rochester City Ballet , Miami Dance Festival, Brescia Festival, TorinoDanza Festival, Scapino Ballet Rotterdam, Lantaren Venster and Dansateliers Open Podium Festival, The Netherlands Dance Plattform, Biennal of Arts Valencia, Madrid en Danza, DansaValencia Festival, Centro Dramatico de Aragon, Choreographic Center Valencia, Internacional Dance Day Festival Madrid and Valencia, World Choreographers Programme Teatres de la Generalitat Valenciana, Royal Conservatory of Riba-roja del Turia κ.ά. Έχει διδάξει χορό σε ομάδες, σχολές και ιδρύματα όπως τα: Palucca Schule – Improvisation tools by The Forsythe Company, MD Kollektiv, Cocoondance, Programa Tdanz, Dantzaz Ballet, IT Danza and Youth Contemporian Ballet of Praag, Programme Bilbao Arte, Coach for Emerging choreographers programme Gobierno Vasco, American Ballet School, Choreographic Center of Valencia /Teatres Generalitat Valenciana. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς, θεσμούς και ιδρύματα υποτρόφων.

_Μεθοδολογία & κινησιολογική προσέγγιση_

Η αντίληψη του χώρου και εν συνεχεία ο ίδιος ο χώρος μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά στάδια στην εξέλιξη και δομή της κίνησης.
Η μεθοδολογία του συγκεκριμένου σεμιναρίου επικεντρώνεται στην «κινητική αποδόμηση», μέσα από τεχνικές αυτοσχεδιασμού οι οποίες χρησιμοποιούν ως βασικά εργαλεία τον χώρο και την έκταση του χρόνου. Η χρήση των εργαλείων αυτοσχεδιασμού θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τις δύο αυτές διαστάσεις και να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους ο χώρος σωματοποιείται, δια-μοιράζεται μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και συν-διαμορφώνεται παρουσία όλων των σωμάτων που βρίσκονται εντός του.
Το σεμινάριο ενθαρρύνει τους χορευτές να πειραματιστούν με την κίνηση και να αντιληφθούν τον χορό ως ένα ηχοτοπίο σε διάλογο με τον χώρο. Επιχειρεί επίσης να ενδυναμώσει τη συμμετοχή, ανταλλαγή, έκφραση και σκέψη σε όλα τα παραπάνω.


ΕΞΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 

Στην παράσταση της ΑΚΤΙΝΑΣ παρουσιάζονται έργα των: Πέρσα Σταματοπούλου, Κική Μπάκα, Νίκος Καλογεράκης, Judith Sanchez Ruiz, Σοφίας Μαυραγάνη καθώς και του σπουδαστή  Ν.Καλύβα


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ TEXNIKHΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ με τον DΑΜΙΑNO BIGI
17 εώς 20/12/2015

Ο Damiano Bigi γεννήθηκε στη Ρώμη το 1982. Στην ηλικία των εννέα ετών ξεκίνησε το μπαλέτο, αρχικά στη σχολή Nabila El Kattam, και στη συνέχεια, από το 1993 μέχρι το 1996, στη Σχολή του Θεάτρου της Όπερας στη Ρώμη. Το 1996 μετακόμισε στη Γαλλία όπου, στο Διεθνές Κέντρο Rosella Hightower στις Κάννες, συνέχισε τις σπουδές του στο κλασικό και σύγχρονο χορό, και τις ολοκλήρωσε στο Διεθνές Χορογραφικό Κέντρο της Ανζέ L’Esquisse.
Συνεργάστηκε με διακεκριμένους χορογράφους όπως οι: Joëlle Bouvier, Claude Brumachon και Benjamin Lamarche (Διεθνές Χορογραφικό Κέντρο της Νάντης), Cyrill Davy, Abu Lagraa, Alvaro Restrepo (Κολομβία), Sebastien Ly (Cie. Kerman), Malou Airaudo κ.ά.
Από το 2005 μέχρι το 2012 υπήρξε μέλος της ομάδας της Πίνα Μπάους Tanztheater Wuppertal, με την οποία συνδημιούργησε τα έργα “Bamboo Blues”, “… como el musguito en la piedra ay si…si…si…”, ενώ, ακόμη και σήμερα, χορεύει ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο ρεπερτόριο της ομάδας. Συμμετείχε, επίσης, στην ταινία του Βιμ Βέντερς “Pina”.
Παράλληλα εργάζεται ως χορογράφος και δάσκαλος. Το 2009 ίδρυσε το Τρίο CDT, με τις Thusnelda Mercy και Clementine Deluy – χορεύτριες από το Tanztheater Wuppertal, με τις οποίες περιοδεύει διεθνώς. Έχει χορογραφήσει τα έργα “Ciudadela” και “Yuvaya Donmek-Back Home-to my father’’ (Δημοτικό Θέατρο της Ίστανμπουλ).
Μαζί με την χορεύτρια Africa Manso Asensio, ίδρυσαν την ομάδα MansoOBigi και παρουσίασαν το έργο “Jamon en alquiler” στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Le Chaînon Manquant”.
Τέλος, μαζί με την Alessandra Paoletti, δημιούργησαν το έργο “Marion”, μια παράσταση που εντάχθηκε στο ευρύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα “The place of the stories”, σκηνοθετημένο από τον Mimmo Cuticchio και εμπνευσμένο από το “Orlando Innamorato” του Matteo Maria Boiardo.

 


“Π Ρ Ω Τ Η  Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η”

Aktina Parastasi

Στις 6 & 7 Μαίου 2015 η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ακτίνα” σας προσκαλεί στην παράσταση που θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο “Άννα και Μαρία Καλουτά” (πρώην θέατρο του Αγίου Σώστη)

“Πρώτη Παράσταση”

Χορογράφοι:

Χάρης Μανταφούνης
Νίκος Καλογεράκης
Μπέττυ Δραμισιώτη
Κική Μπάκα

* Στην παράσταση θα παρουσιαστούν και χορογραφίες σπουδαστών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητές/άνεργοι
(με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας και κάρτας ανεργίας αντίστοιχα)

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 9200885

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 27 Απριλίου στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ακτίνα” Καλλιρρόης 10 (μετρό Ακρόπολη)

Που:
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ “ΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ
Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος, Τ.Κ. 11743
210-9344131, 210-9320725

Πότε:
6 & 7 Μαίου 2015 ώρα 20:30

—————————————————————————

15 – 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΗ

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα βασίζεται στην αντίληψη της ανθρώπινης παρουσίας και πρόθεσης. Αφετηρία του είναι η αφύπνιση της σωματικής συνείδησης. Αποτέλεσμα της, η ενεργοποίηση του συντονισμού, της ρυθμικότητας, της αλληλεπίδρασης και της ικανότητας να κινούμαστε με ένα μεγαλύτερο εύρος δυναμικών και ελέγχου. Οδηγημένος αυτοσχεδιασμός καθώς και κινητικές φράσεις στην διαθεσιμότητα της προσωπικής έκφρασης και της συνύπαρξης στο χώρο.

 Βιογραφικό

Ο Αντώνης Βαής σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του χόρεψε για την Hellenic Dance Company και την χορογράφο Βαλασία Συμεωνίδου. Αποφοίτησε το 2009 με υποτροφία του Ιδρύματος Κούλα Πράτσικα και συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαιωάννου, το χοροθέατρο Οκτάνα και τους Jukstapoz. Στο τέλος του 2010 βρίσκεται στην Ολλανδία όπου δουλεύει με την Dorit Weintal και το Dansmakers Amsterdam. To 2011 γίνεται μέλος της cie.Toula Limnaios. Από το 2012 μέχρι σήμερα συνδημιουργεί και χορεύει με την ομάδα Sasha Waltz & Guests.

—————————————————————————-

11 – 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ/ΣΥΝΘΕΣΗΣ

TRISHA BROWN DANCE COMPANY

Διδάσκουσα: Judith Sanchez Ruiz

Το σεμινάριο της Ομάδας Χορού Τρίσα Μπράουν (Trisha Brown Dance Company) προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περαιτέρω το εύρος και τη δυναμική του κινητικού λεξιλογίου της χορογράφου και παράλληλα να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητά τους σε οποιοδήποτε είδος χορού. Στη διάρκεια αυτού θα προσεγγιστούν οι βασικοί κανόνες σωματικής τοποθέτησης, μετατόπισης του βάρους, τροφοδότησης της κίνησης και ενσυνείδητης σωματικής λειτουργίας. Το σεμινάριο προσφέρεται για τη διδασκαλία τεχνικής, ρεπερτορίου, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης. Το “Glacial Decoy” (1979) θα αποτελέσει το υλικό έρευνας και το έργο το οποίο θα διδαχθούν οι συμμετέχοντες.

Η Judith Sánchez Ruíz, κουβανικής καταγωγής, είναι χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού. Από το 1999, έχει ως βάση της τη Νέα Υόρκη ενώ πρόσφατα οι καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές της δραστηριότητες επεκτάθηκαν και στο Βερολίνο. Ξεκίνησε σπουδές χορού στην ηλικία των 11 στο Εθνικό Σχολείο Τεχνών, Ciudad de la Habana. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Ομάδα Χορού Τρίσα Μπράουν, Σάσα Βαλτς, Νταβίντ Ζαμπράνο, Ντίντι Ντόρβιλλιερ, Τζέρεμυ Νήλσον, Ντέμπορα Χέυ και Εντιβάλντο Ερνέστο. Έχει λάβει υποτροφίες και επιχορηγήσεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε  χώρους όπως: Danspace Project St. Marks Church (Νέα Υόρκη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Whitney (Νέα Υόρκη), Κέντρο Τεχνών Storm King (Νέα Υόρκη), Μουσείο Guggenheim (Νέα Υόρκη), Κρατική Σχολή Θεάτρου και Σύγχρονου Χορού της Δανίας (Κοπεγχάγη), Hedwig Dance (Σικάγο). Διδάσκει σε Ευρώπη και Αμερική.

TBC1 copy

————————————————————————————————

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ALEXANDER ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Εισαγωγή στην  Τεχνική  Αlexander

Τι αλλάζει στην κιναισθητική μας αντίληψη, όταν η σπονδυλική στήλη εκτείνεται , το κεφάλι ισορροπεί ελεύθερο πάνω στον άτλαντα και τα πόδια πατούν αβίαστα πάνω στη γη ;

Ποιές κινησιολογικές ποιότητες αναδύονται , όταν, αναδεικνύοντας τη σχέση νου και σώματος , αφαιρούμε τους αυτοματισμούς  από τη δράση μας ;

Προφορικά και μέσα από ένα εξειδικευμένο άγγιγμα , ενσωματώνοντας στοιχεία ανατομίας και προσωπικές εικόνες , οι σπουδαστές εξετάζουν, διευρύνουν και προάγουν τον τρόπο που εκφράζονται κινητικά την κάθε στιγμή.

Βίκυ Παναγιωτάκη βιογραφικό

Σπουδές:

Τεχνική Alexander (Ausbildungszentrum für F.M. AlexanderTechnik, Berlin).

Παιδαγωγική του Θεάτρου (Universität der Künste,  Berlin).

Kλασικό – Σύγχρονο Χορό (Ανώτερη Σχολή Χορού Δ.Γρηγοριάδου).

Αρχαιολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σεμινάρια:

Εντατικά σεμινάρια χορού Butoh με τον Masaki Iwana.

Διδασκαλίες:

Κίνηση-Αυτοσχεδιασμό στη Σχολή Καλών Τεχνών Βερολίνου.

Τεχνική Alexander στις  Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Κιμούλη, «Μοντέρνοι Καιροί», «Δήλος», «Θέατρο των Αλλαγών», «NYAS», «Dock 11» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Άσκηση».

Τεχνική Alexander στο πλαίσιο παραστάσεων των Λ. Γιοβανίδη, Γ. Κιμούλη, Λ. Φιλίπποβα, F.P. Steckel και Ε. Λυγίζου.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ / 3ο ΕΤΟΣ / δημιουργία πρωτότυπου έργου ελεύθερης επιλογής

Tο εργαστήριο στοχεύει να εμπλέξει τους σπουδαστές σε μια διαδικασία χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας. Οι σπουδαστές θα αναπτύξουν το προσωπικό τους αρχείο χορογραφικών εργαλείων και θα αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής και διαχείρισης της καλλιτεχνικής τους μεθόδου. Θα αποκτήσουν πείρα ως χορογράφοι και χορευτές/ερμηνευτές. Θα ασκηθούν στη διαχείριση χρόνου, χώρου και διαθέσιμου δυναμικού. Θα εξελίξουν την δυνατότητα κριτικής σκέψης, διαλόγου, συνεργασίας καθώς και την ικανότητα επικοινωνίας των ιδεών και προτάσεών τους. Θα ενδυναμώσουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα μέσα σε ένα πλαίσιο ομαδικής εργασίας και πειραματισμού πάνω στην δημιουργία πρωτότυπου κινησιολογικού υλικού και χορογραφικού έργου.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή παρουσίαση στις 22 & 23 Δεκεμβρίου 2014 στο ισόγειο της σχολής.


28 ΙΟΥΝΙΟΥ – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Παρουσίαση χορογραφιών των σπουδαστών του Α’ έτους

Δέκα χορογραφίες εμπνευσμένες από δέκα διαφορετικά κομμάτια που επέλεξαν οι καθηγητές της σχολής (Σ. Σιάμου, Μπ. Δραμισιώτη Κ. Πολυχρονοπούλου, Σ. Μαυραγάνη). Συνθέτες:  Ginastera, Arvo Pärt, Penderecki, Paganini, Bach, Iannis Xenakis, Britten, Meredith Monk, Miles Davis, Thomas Turek.

—————————————————————————-

30 ΜΑΙΟΥ – 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Σεμινάριο σύγχρονου χορού με τον Γιάννη Μανταφούνη

Giannis Mandafounis

Το πολλαπλό δεν είναι απαραίτητα πολλαπλότητα. Δουλεύοντας μια ιδέα προσανατολισμένη στην προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού, απαιτείται από εμάς να εργαστούμε στη σύνθεση μέσω της πρόσθεσης, της επιπεδοποίησης και της αντιπαράθεσης της κίνησης και της σκέψης. Ωστόσο αυτά τα απλά στοιχεία δε θα μπορούσαν να επιτύχουν την πολλαπλότητα που προϋποθέτει αυτή η εργασία. Αυτό που χρειάζεται είναι ο επαναπροσδιορισμός της εργασίας μέσω της απροσδιόριστης αλχημείας της αντιπαράθεσης – μια μάζωξη θεατρικών στοιχείων, πολυεπίπεδης κίνησης και εκφρασμένων ιδεών. Με αυτά τα μέσα θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του αυτοσχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη το ζητούμενο να πετύχουμε ενστικτωδώς έναν ξεκάθαρο στόχο, χρησιμοποιώντας αυθόρμητες αλλά συνειδητές επιλογές. Θα μας ζητηθεί να κατανοήσουμε, να διαφοροποιηθούμε, να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τη δράση και λιγότερο την επίδραση. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο να καταλάβουμε ποια είναι η δράση, πώς να την προκαλούμε με τεχνητό τρόπο και πώς η διαδικασία αυτή γίνεται συνειδητή για τον καλλιτέχνη προκειμένου να προκαλέσει την επιθυμητή εντύπωση. Με λίγα  λόγια «Πώς να ενταχθούμε σε μία παραγωγική/καλλιτεχνική αλυσίδα γεγονότων.

Γιάννης Μανταφούνης


11 MAΙΟΥ 2014

Οι σόλο χορογραφίες των σπουδαστών του Β΄ ετους,όπως προέκυψαν απο το σεμινάριο χορογραφίας που εισηγήθηκε η Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζονται στο SoLus, ειδικά διαμορφωμένες σε ενα sight specific θέαμα. Το SoLus είναι ένα φεστιβάλ σόλο ερμηνείας που διαργώνεται για πρώτη φορά στο PLAYGROUND.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

.youtube.com/watch?v=fCeY987Y28Q&feature=youtu.be

Η ΑΚΤΙΝΑ στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού


MΑΡΤΙΟΣ 2014

εργαστήριο solo χορογραφίας με τους σπουδαστές του 2ου έτους της σχολής / Εισηγήθηκε η Σοφία Μαυραγάνη

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία και η παρουσίαση των σόλο χορογραφιών που ο κάθε σπουδαστής θα εμπνευστεί και θα ερμηνεύσει ο ίδιος.  Πεδίο ενδιαφέροντος είναι η άναπτυξη των εργαλείων που χρειάζεται κάποιος για τη δημιουργία μιας παράστασης που έχει το χορό ως βασικό συστατικό και μέσο έκφρασής της [από την διατύπωση και ανάπτυξη των προσωπικών ιδεών  έως την τελική σύνθεση και μεταφορά τους σε τρίτους].

Παράλληλα, το εργαστήριο επικεντρώνεται στην ομαδικότητα, συνεργασία και καλλιτεχνική ανταλλαγή ως πρακτικές ενδυνάμωσης και εξέλιξης της προσωπικής έκφρασης. Ο κάθε σπουδαστής θα αναπτύξει τόσο τα δημιουργικά, όσο και τα ερμηνευτικά εργαλεία του και θα αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο της προσωπικής του δημιουργίας αλλά και της ποιότητας και λειτουργικότητας του συνόλου.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

This slideshow requires JavaScript.

————————————–————————————–

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

17.01.14

Προβολή του έργου “Zero Degrees” και συζητηση- εισαγωγή στη δραματουργία με τον Ν. Καμόντο

Το “Zero Degrees” είναι απο τα πρώτα κομμάτια που αναδύθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης της δραματουργίας όχι μόνο στο χορό αλλά στην αναπαραστατική τέχνη γενικότερα.Δύο απο τους σημαντικότερους χορογράφους-ερμηνευτές( Akram Khan-Sidi Larbi Cherkaoui) ξεδιπλώνουν τις ικανότητες τους υποστηριζόμενοι απο την δραματουργία του Guy Cools. Αυτό θα αποτελέσει και για μας το παράδειγμα για να ερευνήσουμε-προτείνουμε τους δικούς μας άξονες που θα καθορίσουν ένα χορευτικό κομμάτι. Με ποιά εργαλεία μπορεί να μετουσιωθεί η ιδιαίτερη ματιά του καθενός μας σε χορογραφία-δημιουργία.

————————————–————————————–

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

26.12.13 –  3.01.14

Σεμινάριο με τον χορευτή και χορογράφο, βασικό συνεργάτη και βοηθό της Πίνα Μπάους, Δάφνι Κόκκινο.

dafnis1

Το σεμινάριο ξεκινά με ένα μάθημα τεχνικής, διάρκειας μιάμιση ώρας, βασισμένο στον τρόπο εκγύμνασης των χορευτών της ομάδας Tanztheater Wuppertal  Pina Bausch, κατά το οποίο θα διδαχθούν κινησιολογικές φράσεις που θα αποτελέσουν το βασικό υλικό μελέτης για το επόμενο 3ωρο της σύνθεσης.

Μέσα από «συγκεκριμένες» φόρμες θα εξερευνηθεί ο προσωπικός τρόπος εκτέλεσης, οι παραλλαγές που προκύπτουν από τη διαφορετική χρήση της μουσικής, καθώς και από την ανάγκη του κάθε σώματος να αναδομήσει δοσμένο υλικό, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τη φράση της Bausch, «δεν με ενδιαφέρει πώς κινείται ο χορευτής, αλλά τι τον κινεί».

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των χορογραφιών στο ισόγειο της Σχολής.                                                           

Screen Shot 2014-01-09 at 4.19.09 PM

Ο Δάφνις Κόκκινος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1965. Στα 15 του αποφασίζει να σπουδάσει μπαλέτο. Οι γονείς του τον στηρίζουν, ως το τέλος των σπουδών του. Τελειώνει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Αφού χορεύει για ένα χρόνο στα χορικά της Ζουζού Νικολούδη, παίρνει το τρένο με προορισμό το Βούπερταλ και το χοροθέατρο της Pina Bausch και γίνεται βοηθός της από το 2002. Μετά τον θάνατό της, το 2009, είναι υπεύθυνος προβών του χοροθεάτρου. Εδώ και 20 χρόνια ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ερμηνεύοντας επί σκηνής ή προετοιμάζοντας έργα τής Pina Bausch, όπως τα Iphigenie auf Tauris, Sacre du printemps, Kontakthof, Arien, 1980: Bandoneon, Two Cigarettes in the Dark, Viktor κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως ερμηνευτής στις ταινίες: «Ηable con ella» του Pedro Almodovar, «Pina» του Wim Wenders   και ως χορογράφος στο φιλμ «Zenne the Dancer».

—————————————————————————-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s