ΝΕΑ

ΝΕΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 2020

Μαθημα αυτοσχεδιασμου λογου και κινησης με το συστημα Viewpoints με την Ρεβεκκα Τσιλιγκαριδου

Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε ηθοποιούς, χορευτές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες που θέλουν να εξελίξουν τα αυτοσχεδιαστικά τους εργαλεία, συνδέοντας κίνηση και λόγο με την μέθοδο που προτείνει το σύστημα των Viewpoints.

Έναρξη : Κυριακή 18 Οκτωβρίου
Ώρα 19.00-21.00 ( στον 2ο όροφο της σχολής , Καλλιρρόης 10)

Λίγα λόγια για την μέθοδο Viewpoints

Πρόκειται για μια μέθοδο αυτοσχεδιασμού, μια φιλοσοφία μεταγλωττισμένη σε τεχνική με στόχο 1)την εκπαίδευση ηθοποιών και/ή άλλων ερμηνευτών των παραστατικών τεχνών 2) το χτίσιμο ανσάμπλ και 3) την δημιουργία σκηνικής κίνησης
Με τον όρο viewpoints αναφερόμαστε σε ένα σύνολο ονομάτων για κάποιες αρχές που διέπουν την κίνηση μέσα στον χρόνο και τον χώρο. Αυτά τα ονόματα συγκροτούν μια γλώσσα που μας επιτρέπει να μιλάμε για το τι συμβαίνει επί σκηνής ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως σημεία επίγνωσης τα οποία χρησιμοποιεί ο ερμηνευτής ή δημιουργός όταν δουλεύει,
Συγκεκριμένα δουλεύουμε με εννέα σωματικά viewpoints, τα οποία χωρίζονται σε viewpoints χρόνου (ρυθμός, διάρκεια, κιναισθητική απόκριση, επανάληψη) και viewpoints χώρου (σχήμα, χειρονομία, τοπογραφία, αρχιτεκτονική, χωρική σχέση)
Στη συνέχεια ακολουθούν τα φωνητικά viewpoints που αφορούν κυρίως τον ήχο ως παρτενέρ.

Βιογραφικό

Η Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου είναι ηθοποιός, απόφοιτος της Σχολής ΚΘΒΕ, με την οποία συνεργάζεται πλέον ως καθηγήτρια υποκριτικής. Μέλος πολυάριθμων παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν κ.α. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραγωγές στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, στο Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και σε θέατρα στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και τη Χαϊδελβέργη. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Κανιγκούντα» (2005-2013). Ειδικεύεται στη μέθοδο υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης “Viewpoints”, στην οποία εκπαιδεύτηκε από την Ann Bogard και τους Siti Company στη Νέα Υόρκη. Σήμερα χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή κατά την προετοιμασία του ανεβάσματος θεατρικών παραστάσεων.

PILATES WITH PROPS  με την Εύη Πάνου

Τι είναι Pilates?

H μέθοδος Πιλάτες είναι μία αυτο -βιωματική μέθοδος εκγύμνασης η οποία σχεδιάστηκε από τον Joseph Hubertus Pilates (1880-1967).Δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων που ονομάζεται “Contrology” και αποτελείται απο ασκήσεις σχεδιασμένες έτσι ώστε να συνδυάζεται το μυαλό και σώμα.Άρχισε να αναπτύσσει την μέθοδο άσκησης του, ενώ υπηρετούσε σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, προσαρμόζοντας τα νοσοκομείακα κρεβάτια με τροχαλίες, ιμάντες και ελατήρια για να βοηθήσει κλινήρεις ασθενείς να επανακτήσουν τη δύναμη και τον έλεγχο των μυών τους. Το 1926, ο Pilates μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου, μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα, άνοιξε το στούντιό του. Η πρώτη υιοθέτηση της μεθόδου του Pilates έγινε από ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος, συμπεριλαμβανομένων των Ζορζ Μπαλανσίν του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης και της διάσημης Martha Graham.
H μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνεται επίσης στην ευλυγισία των μυών , στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος καθώς και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης . Η μέθοδος Πιλάτες μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητα μας.

(Το μάθημα περιλαμβάνει εργαλεία εκγύμνασης όπως μπάλες γυμναστικής, λάστιχα εκγύμνασης κλπ )

Προσεγγίζουμε τον χορό μέσα από το παιχνίδι, και στο παιχνίδι το μικρό αδερφάκι αποζητά την παρέα του μεγαλύτερου.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, με πιο αναπτυγμένα σώματα και αντίληψη, ανταποκρίνονται με περισσότερη ευελιξία στις οδηγίες ενώ παρασύρουν και φροντίζουν τα μικρότερα, έτσι ώστε η ομάδα να γίνεται για όλους μια γόνιμη εμπειρία.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 2020-21

Το πρόγραμμα των ανοιχτών μαθημάτων στην Ακτίνα ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου με μαθήματα αρχαρίων ενηλίκων , καθώς και με τμήματα προετοιμασίας  για εισαγωγή στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού.

Το εβδομαδιαίο  πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης περιλαμβάνει μαθήματα κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, ενδυνάμωσης, pilates with props, barre a terre  και αυτοσχεδιασμό.

Καθηγητές απογευματινής ζώνης :Έλενα Τοπαλίδου, Ελενίνα Νικολάου, Λυδία Κάγιου, Χριστιάννα Φελούκα , Βίση Σολωμου, Νίκος Καλύβας, Έφη Δήμου ,Ελένη Βλάχου, Δάφνη Δούλη, Δήμητρα Μερτζάνη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στα “ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ”

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 

ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

Η Ακτίνα έχει την χαρά να υποδεχτεί τη θεατρολόγο Λουίζα Αρκουμανέα, για έναν κύκλο μαθημάτων ανάλυσης θεατρικών κειμένων, με τον τίτλο “Οι γίγαντες του Μοντερνισμού”. Ο κύκλος των μαθημάτων έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους νέους χορευτές και χορογράφους με τους συγγραφείς που “ άλλαξαν την ιστορία του θεάτρου και της σκέψης”.

Οι γίγαντες του Μοντερνισμού

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που άλλαξαν την αντίληψή μας για το θέατρο; 

Το μάθημα «Οι γίγαντες του Μοντερνισμού» επιχειρεί μια βουτιά στο σύμπαν τωνκορυφαίων θεατρικών συγγραφέων που άλλαξαν διά παντός την ιστορία του θεάτρου και της σκέψης. Ξεκινώντας με μια εισαγωγή στο πνεύμα του Μοντερνισμού, κάθε συνάντηση θα αφιερώνεται σε έναν συγγραφέα. Θα προσεγγίσουμε το πνεύμα, το στιλ, τις ιδιαίτερες ανησυχίες και καινοτομίες του καθενός, και θα αναλύσουμε επιλεγμένες σκηνές από τα έργα τους ως ερεθίσματα για μια νοητική «πρόβα». 

Ο Ίψεν, ο Τσέχωφ, ο Στρίντμπεργκ, ο Μπέκετ, ο Μπρεχτ ήταν στην εποχή τους πρωτοπόροι. Επινόησαν νέες τεχνικές, νέους τρόπους θέασης και κατασκευής των πραγμάτων · θαρραλέοι δημιουργοί που αποκρυπτογράφησαν τα αιτήματα της εποχής τους και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα μας και γύρω μας. Η επιρροή τους αποδεικνύεται συνεχόμενη, ακατάλυτη, μη αναστρέψιμη.
Οι δημιουργοί αυτοί ήταν εμπνευστές και φορείς μιας νέας αισθητικής και ιδεολογικής επανάστασης, που άνοιξαν δρόμους συναρπαστικούς, μας οδήγησαν στα πιο βαθιά όνειρα, έπλασαν νέους κώδικες επικοινωνίας, μίλησαν με νέα γλώσσα. Συμφιλίωσαν το λογικό με το παράλογο, το υποκειμενικό με το αντικειμενικό, έδωσαν μορφή στην αγωνία της συνείδησης, είδαν τον χώρο ως λειτουργία του χρόνου, εξέφρασαν την αβεβαιότητα ως τη μόνη βεβαιότητα.
Χωρίς αυτούς απλούστατα δε θα ήμασταν αυτοί που είμαστε.

Τα μαθήματα αυτά μπορούν να τα παρακολουθήσουν και επισκέπτες κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.
Έναρξη : 1η Φεβρουαρίου
Πότε: Παρασκευή στις 14.30-16.30
Που: Καλλιρρόης 10, 1ος όροφος
Διάρκεια :11 δίωρα μαθήματα
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 2109200885 / 6936707379.

Λουίζα Αρκουμανέα

Είναι κριτικός θεάτρου και δραματολόγος. Κατέχει πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, καθώς και Master of Fine Arts από το Yale University – Yale School of Drama, με ειδικότητα σε Dramaturgy and Dramatic Criticism. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με την εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», όπου, εκτός από κριτικός θεάτρου, διετέλεσε και αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος της εφημερίδας. Από το 2017 γράφει κριτική θεάτρου στην έντυπη και διαδικτυακή Lifo. Αρθρογραφεί γύρω από τις θεατρικές τάσεις, την πολιτιστική πολιτική, τα σύγχρονα ανεβάσματα Σαίξπηρ και αρχαίου δράματος, το σύγχρονο ευρωπαϊκό και αμερικανικό θέατρο, τους μεγάλους σκηνοθέτες του 21ου αιώνα κ.ο.κ. Έχει εργαστεί ως δραματολόγος στις παραστάσεις «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017), «Βόιτσεκ» (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2016), «La Commune Grecque» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2012) κ.α..

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ 2018-19

Έναρξη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Τα μαθήματα αρχαρίων στην Ακτίνα αφορούν όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον χορό και έχουν λίγη ή καθόλου  εμπειρία.
Μέρες και ώρες μαθημάτων :
Τρίτη 18.00-19.30 μπαλέτο και 19.45-21.15 σύγχρονο Πέμπτη 18.00-19.30 μπαλέτο και 19.45-21.15 σύγχρονο
Κόστος : 50 ευρώ/μήνα για όλα τα μαθήματα 

7 ευρώ μεμονωμένο μάθημα και 6 ευρώ για φοιτητές/ανέργους

 Eldad Ben Sasson 

Guest teacher 20-24 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο των φετινών προσκεκλημένων από το εξωτερικό η Ακτίνα σε συνεργασία με το Krama artspace, θα φιλοξενήσει τον Eldad Ben Sasson και την Valentina Lutsenko, για μια σειρά μαθημάτων τεχνικής και αυτοσχεδιασμού.Τα μαθήματα αυτά αφορούν μόνο τους σπουδαστές της Ακτίνας (περιλαμβάνονται στα δίδακτρα της σχολής)

Εldad Ben SassonAfter his graduation from the Bat-Dor School of Dance, Eldad joined the Vertigo Dance Company, directed by Noa Wertheim and Adi Sha’al. In 1998 he joined the Bat-Sheva dance company, where he danced to choreography by Ohad Naharin, Mats Ek, Sharon Eyal, Paul Norton, Yoshifumi Inao,Yossi Berg and others. In 2007 Eldad began to establish himself as an independent choreographer and freelance dancer.
With his creation “4 of a kind” he won the 1st place and the best dancer award in the CCBC- International Choreography Contest in Copenhagen (Denmark), 2009.
He has been collaborating with other choreographers such as: Alexandra Waierstall, Orjan Andersson, Michael Getman, Noa Dar, Shintaro Oue, Valentina Lutsenko and more.
Throughout the years Eldad has been creating numerous projects and choreographic works for universities, companies, and festivals such as Curtain Up (Israel) and International Exposure (Israel). He travels and performs around the world with his works and as a guest performer in different projects.Valentina LutsenkoFreelance performer, teacher, historian of art (Saint-Petersburg, Moscow).
Graduated from St. Petersburg State University as historian of art (BA) and art critic (MA) from Faculty of Liberal Arts and Sciences (Smolny), graduated from SOTA – annual intensive educational program in the field of contemporary choreography and performance in 2015 (Moscow), accomplished 200 hours Embodied Flow Teacher Training by Scott Lyons and Tara Judelle (Bali).
From 2016 working in collaboration with dance artist Eldad Ben-Sasson.Class Description (Assistant Valentina Lutcenko)The class connects between creativity and structured exercises/tasks in the dancer’s work. It is based upon my experience with Ohad Naharin’s method and many other ideas, concepts, exercises from my education, personal life and career and philosophy as well.
The aim is to enrich and improve the intuitive experience of the dancer, using the body’s “memory” in creating a movement that leaves “new” traces of memories in space, and practicing how to identify them and how to relate to them.
“During the class I speak constantly. Structured exercises, clear instructions for improvisation, and stamina exercises for strengthening. The class has no official break. The challenge of the class is to be in a constant state of body and mind connection, to elaborate our own abilities and to be available for multi tasking.“
Φωτογραφία του χρήστη Aktina.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Έναρξη 2 Οκτωβρίου

Η απογευματινή ζώνη μαθημάτων στην Ακτίνα ξεκινά την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μαθήματα κατάλληλα για όσους έχουν σκοπό να  προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2018, αλλά και για αυτούς που θέλουν να γυμναστούν χορεύοντας.

Τα μαθήματα αυτά χωρίζονται σε επίπεδα : βασικό(αρχαρίων), μεσαίο, ανοιχτό. Η πρώτη κατηγορία μαθημάτων (βασικό-αρχάριο) αφορά όσους θέλουν να ξεκινήσουν κλασσικό ή σύγχρονο χορό έχοντας λίγη ή καθόλου  εμπειρία με αυτές τις τεχνικές. Η δεύτερη κατηγορία ( μεσαίο επίπεδο) είναι κατάλληλη για όσους έχουν μια εξοικείωση με τον χορό και για όσους ενδιαφέρονται να προετοιμαστούν  για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2018, και η τρίτη κατηγορία των ανοιχτών μαθημάτων αφορά επαγγελματίες, σπουδαστές χορού, ερασιτέχνες σε προχωρημένο επίπεδο καθώς και υποφήφιους σπουδαστές επαγγελματικών σχολών χορού.

Φέτος η Ακτίνα εισάγει για πρώτη φορά στο πρόγραμμά της  μάθημα Ιστορίας Τέχνης .Το  μάθημα είναι θεωρητικό και θα αναπτυχθεί σε 8 διαλέξεις με την θεματική “Σώμα και Χώρος” και εισηγήτρια την Ρούλα Ακαλέστου. Οι διαλέξεις αυτές θα εστιάσουν στις κρίσιμες στιγμές που άλλαξαν την αντίληψή μας για την σχέση του ανθρώπινου σώματος με τον χώρο. Θα παρακολουθήσουμε πώς η στάση και η κίνηση του σώματος εντάσσονται αλλά και δημιουργούν το περιβάλλον τους, πώς η εικόνα του ανθρώπου γίνεται εκφραστικό μέσον συναισθημάτων και ιδεών μέσα στην Ιστορία της Τέχνης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα το βρείτε στις υποσελίδες “Προπαρασκευαστικά Τμήματα” και “Ανοιχτά Μαθήματα”

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΠΑΛΛΕΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ LIBBY FARR

TanzfestivalBielefeld-LibbyFarr

Στο πλαίσιο των φετινών της προσκεκλημένων από το εξωτερικό, η ΑΚΤΙΝΑ έχει την χαρά να προσκαλέσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καταξιωμένη καθηγήτρια χορού Libby Farr, η οποία θα δώσει 4 masterclasses τεχνικής μπαλέτου στις 25-28 Σεπτεμβρίου για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών Χορού.

——————————————————–
Η Libby Farr σπούδασε στο Ballet West – Colorado και στο School of American Ballet – New York και είναι, μεταξύ άλλων, τακτική προσκεκλημένη καθηγήτρια μπαλέτου στο P.A.R.T.S. (Βέλγιο) και στο SEAD (Αυστρία).
Έχει χορέψει με ομάδες χορού όπως: Sandiego Ballet, Los Angeles Ballet, Dallas Balet, Zurich Ballet, Deutsche Oper-Berlin κ.ά.
Υπήρξε training director και χορεύτρια στο Deutsches Nationaltheater-Weimar και ballet mistress – βοηθός χορογράφου στο Amanda Millers Ballet “Pretty Ugly”.

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ  ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2017

Τα μαθήματα προετοιμασίας για εισαγωγή στις Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Χορού θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου και θα διαρκέσουν ως την διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων έχει διάρκεια 7 εβδομάδων , απο 26/06 έως 12/07, και περιλαμβάνει συνολικά 91 μαθήματα (13 μαθήματα την εβδομάδα). Στα προπαρασκευαστικά τμήματα, διδάσκουν οι καθηγητές της επαγγελματικής σχολής καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες. Φέτος κλασσικό μπαλλέτο θα διδάξουν μεταξύ άλλων οι: Ε. Τοπαλίδου, Λ. Κάγιου, Σ. Ρούκα, Σ. Καλπενίδου και σύγχρονο, αυτοσχεδιασμό και stretching- ενδυνάμωση οι : Α. Κανελοπούλου, Μ. Δραμισιώτη, Τ. Καραχάλιος, Σ. Γρίμμα, Ν. Καλογεράκης. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα  καθώς και το κόστος των μαθημάτων θα το βρείτε στη σελίδα Προπαρασκευαστικά Μαθήματα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Τα ερασιτεχνικά τμήματα της Ακτίνας ξεκινούν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Φέτος για πρώτη φορά η Ακτίνα συμπεριλαμβάνει στο απογευματινό της πρόγραμμα μαθήματα τεχνικής κλασσικού μπαλλέτου και σύγχρονου χορού για αρχάριους. Καθηγητές γι’ αυτό το διάστημα είναι οι :  Λ. Μπάσοβα, Ε. Τοπαλιδου, Χ. Φελουκα, Π. Σταματοπούλου, Μ. Δραμισιώτη, Ν. Καλύβας.  Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων έχει αναρτηθεί στη σελίδα  ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. 

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 2016

Τα μαθήματα προετοιμασίας στη Ακτίνα θα ξεκινήσουν στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις εισαγωγικές εξετάσεις, τον Σεπτέμβρη. Στην Ακτίνα φέτος θα διδάξουν

Κλασσικό μπαλλέτο : E. Tοπαλίδου, Λ. Κάγιου, Λ. Μπάσοβα, Σ. Ρούκα

σύγχρονο: M. Δραμισιώτη, Τ. Καραχάλιος, Κ. Μπάκα, Ν. Καλογεράκης, Π. Σταματοπούλου, Αντρέα Ράμα.To αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στη σελίδα της Ακτίνας στο facebook

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2016

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Judith Sanchez Ruiz  Partnering and repertory workshop 

ΜΑΙΟΣ 2016  Ιnma Rubio Tomas  Methology through physical practice approach.